המדינה שיש בה הכל! חופים עוצרי נשימה, טרקים וטיולי יום, מפלים, אגמים, נופים מדהימים, הרי געש, תרבות צבעונית, יוגה, גלישת גלים, צלילות, בעלי חיים מעניינים ואוכל טוב. המדינה ענקית וכדי לראות בה הכל צריך כמה חודשים טובים אז כדאי להתמקד באי או שניים אם מוגבלים בזמן. המדינה זולה והרגשנו לאורך כל השהות בטוחות.
תאריך: יוני, יולי 2019
משך הטיול: 37 יום
עם מי טיילתי: רותם חברה מהתיכון
הקדמה: טיול באינדונזיה היה החלום מבחינתי מכמה סיבות. אח שלי טייל בה בעבר והיא ידועה מאוד ביופי העוצר נשימה שלה מעל ומתחת למים ובתרבות המעניינת שלה. יש בה המון המון מה לראות ולעשות ובנוסף, היא אסורה לכניסה עם דרכון ישראלי וזה משך אותי להגיע למקום שלא ראיתי מרוח בכל האינסטגרם והפייסבוק כמו מרבית היעדים האחרים במזרח. רציתי להגיע למדינה ולחקור אותה בעצמי.
:Tips For Trips
מטבע - Rupiah. במדינה השטרות הן בעשרות אלפים, כשאציין מחירים בסיפור הדרך אכתוב ״K״ במקום ״אלף״.
שפה - אינדונזית, מלאית.
ויזה - לא ניתן להיכנס לאינדונזיה עם דרכון ישראלי ללא קבוצה מאורגנת. עם דרכון זר בדרך כלל מקבלים ויזה בנחיתה ל30 יום, תלוי באיזה דרכון משתמשים.
השכרת קטנוע - השכרת קטנוע באינדונזיה עולה 60-80K ליום. השימוש בקטנוע מאוד נוח וגם פשוט. יש פקקים נוראיים (בעיר באי Bali) ונסיעה באופנוע היא מהירה בהרבה מנסיעה ברכב. לא היה לנו ניסיון עבר עם קטנוע והסתדרנו טוב מאוד. השתדלנו לא לעלות על 40 קמ"ש ונתנו למי שרוצה לעקוף. השתמשנו בגוגל מפס לניווט והיינו 2 על קטנוע 1. דלק עולה כ10K לליטר ויש במיכל כ3 ליטר. אם אתם בוחרים להתנייד בקטנוע ודאו שיש לכם קסדה ומומלץ לנהוג עם בגדים ארוכים ונעליים סוגורות. הנהיגה באינדונזיה בצד שמאל של הכביש. אפשר להשכיר קטנוע גם ללא רישיון ומומלץ לשים בתיק כ20 דולר ספייר לשוחד לשוטרים המקומיים שאחת לכמה זמן עוצרים תיירים, אותנו לא עצרו אף פעם.
מוניות - מומלץ להוריד את האפליקציות Go Jek וGrab (כמו Get Taxi או Uber). הן אפליקציות שדרכן אפשר להזמין שירות מונית ברכב או בקטנוע. הנסיעה דרך האפליקציות זולה משמעותית מלתפוס מונית ברחוב ובנוסף יש את פרטי הנהג אז זה בטוח יותר.
סים מקומי - עשינו כרטיס סים של חברת Tekomsel עם 9 ג'יגה ושיחות (בעלות 125K), עבד כל התקופה ובכל האיים פרט למזרח Lombok.
הגעה מהארץ - אני לקחתי טיסה One Way לBangkok עם ארקיע )בעלות 299 דולר כולל כבודה) ונחתתי בשדה התעופה המרכזי בעיר. מBangkok לקחתי טיסה נוספת משדה התעופה Amari Don Muang בעיר לאי Bali שבאינדונזיה (בעלות 192 דולר כולל כבודה). סגרתי כל טיסה בנפרד וחשוב לציין שסגרתי אותן 3 ימים לפני שטסתי אז סביר להניח שאם סוגרים יותר מוקדם אפשר למצוא מחירים טובים יותר.
הוצאות - כ1700 דולר לכל התקופה במדינה (לא כולל טיסות בינלאומיות וביטוח נסיעות). אם מחפשים לחסוך בהוצאות כדאי לשקול להוריד את חלק מהאטרקציות הבאות שהצטברו יחד לכ630 דולר: טיסת פנים מהאי Bali לאי Flores, שני ימי צלילה בשמורת Komodo, טיפוס להר Rinjani והפלגה מהאי Flores לאי Lombok. חשוב לי לציין שעשיתי לא מעט שופינג בטיול הזה, בטוח יותר מהתרמילאי הממוצע. קניתי במדינה מתנות, בגדים ובעיקר כמה אהילים וקישוטים לקראת מעבר לדירה חדשה.
יום 1 - מBangkok Thailand לUbud, Bali, Indonesia
:Bali Spirit
האי התיירותי ביותר באינדונזיה. מושך אנשים מכל העולם בגלל הנופים, הגלישה, המסיבות, המקדשים ההינדים והיוגה. הדת והתרבות באי היא הינדית לעומת שאר האיים במדינה בהם הדת היא איסלם. יש באי שדה תעופה בין לאומי.
הגעה:
טסנו מBangkok משדה התעופה Don Mueang International Airport (בעלות 150 דולר עם חברת Air Asia) . נחתנו באי. Bali שבאינדונזיה בלילה ולקחנו מונית לעיירה Unud (בעלות 350K) עדיף להזמין מונית דרך Grab או Go jet (כמו גט טקסי או אובר), זה יוצא הרבה יותר זול. הבעיה שצריך אינטרנט כדי להזמין ורק נחתנו אז זו לא היתה אופציה. במידה וכן מזמינים צריך לצאת החוצה משדה התעופה כי לנהגים מה אפליקציות אסור להיכנס לשדה.
יום 2-5 - Ubud, Bali
:Ubud Spirit
אחת העיירות היותר תיירותיות באי באלי. העיירה מוקפת שדות אורז וכפרים קטנים, ג׳ונגלים, מקדשים, מפלים ונהרות. Ubud מפורסמת בין היתר כי היא נחשבת אתר עליה לרגל לאוהבי יוגה. העיירה עצמה עם חנויות ומסעדות מערביות, המון תנועה, המון מלונות והוסטלים והמון המון תיירים. אנחנו פחות התחברנו לזה ואת רוב הזמן בילינו מחוץ לתחום Ubud. טיילנו באזור עם קטנוע וזה ללא ספק הפך את השהות שלנו באיזור לכפיית בכמה רמות. האזור מאוד עמוס אז צריך להיזהר בנסיעה ובחלק מהמקומות גובים תשלום על חניה, קצת מעצבן אבל המחיר נמוך.
איפה הייתי ומה עשיתי:
יום 1-
נסיעה עם הקטנוע - היה יום גשום (והיום הראשון שלי בחיים על קטנוע) אז החלטנו לנסוע באיזור לראות מה יש מסביב ולחוות קצת את העיירה. עצרנו בדרך בכל מיני פינות שעניינו אותנו, אחת העצירות היתה במלון המפורסם Four Season סתם כי ראינו את השלט והסתקרנו, המלון הכי יפה שהייתי בו בפער. הבנו מהר מאוד שהאזור סופר תיירותי ופחות מה שציפינו והחלטנו שבימים הבאים נתרחק עוד יותר מאובוד עם הקטנוע.
המסלול Canpuhan Ridge Walk - הליכה "הלוך חזור" חמודה וקלילה שיוצאת מתוך העיר ואורכת כ-2 ק"מ שבסופם יש בית קפה חמוד. הליכה יפה ורגועה עם הרבה נוף, מומלץ.
שופינג - הסתובבנו בחנויות השונות בעיירה. מי שאוהב בגדים של חוף, יוגה ו"בוהו" זה ה-מקום. יחסית יקר אם משווים למחירים המקומיים אבל זול מאוד אם משווים לארץ.
יום 2-
יצאנו מוקדם בבוקר עם הקטנוע כדי להתחמק מהתנועה והתיירים.
מקדש Pura tirta Empul - מקדש עם בריכת מים בה נוהגים ההינדים להתנקות אחת לחודש, עשינו סיבוב במקום. מקדש ממש יפה אבל מתויר מאוד, אם אתם מתכננים להגיע רצוי לעשות זאת בבוקר. יש אופציה לעבור את טקס ההתנקות בתשלום נוסף, אנחנו לא עשינו את זה (כניסה בעלות 50K).
חוות קפה - חפשנו מקום יפה לשתות בו קפה וכששאלו מקומי איפה יש מקום מומלץ גילינו שהאזור מפוצץ בחוות תבלינים וקפה. ישבנו בחווה שהמקומי הוביל אותנו אליה וקבלנו טעימות לכ12 סוגי קפה ותה בחינם על רקע נוף מהמם. (אח"כ הרגשנו מחויבות לקנות בחנות שלהם וקצת התבאסנו כי זה היה יקר, היינו מעדיפות סתם לשתות קפה בתכלס אבל לומר לזכותם שהשתייה שטעמנו היתה ממש טעימה וגם היה מגניב לראות איך הם מכינים ומגדלים הכל).
טרסות האורז Tegalalng Rice Terrace - טרסות האורז המפורסמות באיזור. לדעתנו כדאי לוותר. מקום סופר סופר תיירותי, חתכנו די מהר. הטרסות לאורך הנסיעה בקטנוע מאתר לאתר יפות והן ריקות מתיירים.
יוגה בYogabarn - אחד ממרכזי היוגה המפורסמים בUbud. גם רותם וגם איי עשינו יוגה בעבר, התחום לא חדש לנו ועפנו על השיעור ועל המקום. רמה גבוהה! השתתפנו בשיעור שנקרא Yin Yong. צריך להגיע חצי שעה לפני השיעור להירשם ולשלם, יש באתר שלהם את הלוז ואת העלויות. (בעלות 130K לשיעור בודד, יש אפשרות לעשות כרטיסיה).
יום 3-
ארזנו תיק קטן לשתינו והשארנו את המוצ'ילות בשמירת חפצים בהוסטל. יצאנו עם הקטנוע ליומיים באזור מרוחק יותר וישנו לילה בכפר שנקרא Munduk. הנסיעות ביומיים האלו היו יפות בטירוף, המון נקודות תצפית, אגמים הרים ועוד. היו לנו כמה דברים מתכוננים מראש שרצינו לראות אבל הכיף הגדול היה לעצור לצד הדרך בתצפיות ומסעדות יפות. מומלץ.
מפל Nungnung - הליכה של כ15 דק מובילה למפל ענק, ממש מרשים. בריכת שחייה יחסית רדודה אבל אם חם אז שווה להיכנס פנימה (בעלות 11K כולל חניה).
מקדש Ulun Danu Beratan - מהמקדשים המפורסמים באי באלי. אנחנו הגענו אליו והיה מפוצץ אנשים גם בגלל שזה היה יום ראשון (סופ״ש) אז פשוט המשכנו הלאה ולא נכנסו. צריך לשלם שם כניסה וחניה.
הכפר Munduk - כפר קטן עם נוף פתוח של הרים, יערות וטרסות אורז. ביום טוב אפשר לראות את הים. מקום שקט ושליו מאוד. הגענו לכפר להעביר את הלילה וישנו במקום בשם "One Home Stay "and Warung בחדר זוגי. מלון עם נוף משגע ומסעדה נחמדה (עלות החדר 11 דולר ללילה).
יום 4-
מפל Twin - מפל מדהים מדהים מדהים. התגלמות גן עדן! לא לפספס וכדאי להגיע על הבוקר. הגענו ב9 בבוקר והיינו לבד, כשיצאנו ב11 התחילו להגיע הרבה אנשים (עלות הכניסה 30K לאדם ו2K לחנייה).
טרסות האורז Jatiluwih rice terraces - טרסות אורז באזור פתוח ורחב יחסית. הגענו אליהן בעקבות המלצה ש קבלנו עליהן ממוקמי שאמר שהן הכי יפות בכל האי. הטרסות באמת יפות מאוד ובטוח יותר מומלצות מהטרסות המתויירות בהן ביקרנו ביום השני ליד Ubud. כשאנחנו הגענו הן היו צהובות ויבשות יחסית אבל אנחנו בטוחות שאם האיזור ירוק אז הנוף מדהים (היינו באמצע חודש יוני). בעקרון צריך לשלם כניסה לאזור של הטרסות כשעוברים שם בכביש אבל אנחנו אמרנו לפקיד על הכביש שאנחנו סתם משוטטות ולא עוצרות כי לא ידענו מה אנחנו הולכות לעשות שם והוא לא חייב אותנו לשלם. בפועל ישבנו לצד בכביש קטן עם תצפית יפה, שתינו קולה ועשינו שנ״צ. נסענו חזרה ל Ubud.
לאכול:
יש בUbud המון מסעדות מערביות יקרות וחבל ליפול לזה כי האוכל האינדונזי המקומי טעים וזול. בהתחלה הרגשנו די אבודות ולא הבנו מה המחירים כי זה היה היעד הראשון שלנו אז לצורך הסר ספק: המסעדות הזולות נעות בין 15K-35K למנה.
מסעדת Biah Biah - מסעדה עם אוכל מקומי במחירים יחסית נוחים. המנות טעימות אבל קטנות.
לינה:
ישנו בשני מקומות שונים בשהייה בUbud-
שם: "Puji", עלות: 115K ללילה לאדם בדורמס- הוסטל עם מים חמים במקלחת, בריכה, ארוחת בוקר בסיסית, מיקום טוב ודורמס של 8 איש. יש במקום גם חדרים פרטיים.
שם: "In da lodg", עלות: 40K ללילה לאדם בדורמס- הוסטל עם אווירה מגניבה ומלא צעירים, בריכה, מים חמים במקלחת לפעמים, מיקום טוב ודורמס של כ30 איש. יש במקום גם חדרים פרטיים.
יום 6-9 - Amed, Bali
:Amed Spirit
כפר קטן בצידו המזרחי של האי Bali. מקום מאוד שקט שהקצב בו דופק לאט יותר מבמקומות אחרים באי. יש אווירה טובה, חוף עם חול שחור, ריף אלמוגים שאפשר לשנרקל ולצלול בו ונוף עוצמתי להר געש גבוהה. מומלץ מאוד.
איפה הייתי ומה עשיתי:
טיול על החוף וסתלבט - אפשר ללכת לאורך החוף השחור היפה מההוסטל מערבה עד המפרץ הקרוב ולשבת להסתלבט.
ספוט שקיעה - ישבנו לשקיעה על החוף ב- Rasta bar and restaurant. בר מגניב עם פופים על הים באווירת רגיי, מוזיקה טובה ונוף יפה לשקיעה ולכיוון הר הגעש היפה והגבוהה.
מוזיקה חיה - הופעת מוזיקה חיה של המקומיים בהוסטל שלנו Patch. הם מנגנים בעיקר גריי ובסוף הערב כולם רוקדים.
מסאג׳ - בכל מקום בAmed מציעים מסאג׳. אנחנו עשינו ״פול באדי״ מסאג׳ על החוף (בעלות 90K לשעה).
לק - יש הרבה סלונים להתפנק בהם. אנחנו עשינו לק ברגליים (עלות 30K).
חוף Lipah Beach - מפרץ עם חוף קטן, מקום טוב לבלות בו את היום במנוחה ולשנרקל. הריף לא מטורף אבל נחמד ושווה להיכנס לראות. אנחנו נסענו לשם באופנוע שהשכרנו מההוסטל והדרך בפנ- עצמה היתה יפה. (סט של שנורקל וסנפירים בעלות 30K ועלות האופנוע 60K ל24 שעות).
צלילה - יש אתרי צלילה באיזור Amed במחירים נוחים. לא צללתי אז אין לי מה להרחיב.
מקדש Temple of Lempuyang Luhur - המקדש ממוקם בראש גבעה עם נוף מצויין להר געש שנמצא באיזור. מקדש פסטורלי ומאוד יפה אך עם זאת מאוד מאוד תיירותי. אנשים נוסעים לשם מכל רחבי Bali ועומדים שעות בתור בשביל תמונה בשער המפורסם עם הנוף אל עבר ההר. בתמונות מהמקום נראה שיש יש בריכת מים במקדש שיוצרת השתקפות מטורפת, זו אשליה ויש שם צלם מקומי שעושה את האשליה בעזרת מראה, ראו הוזהרתם שלא תתאכזבו. באזור יש מספר מקדשים שמפוזרים על ההרים ואפשר לעשות מסלול שלוקח כ4 שעות, לא עשינו אותו כי לא ידענו עליו מראש אבל זה בהחלט נראה משהו ששווה לעשות. המקדש נמצא כחצי שעה נסיעה מAmed בקטנוע, הדרך ממש יפה וכך גם הנוף מהמקדש. יצאנו ב6 בבוקר כדי להגיע מוקדם ולברוח מההמון שתוקף את המקום אבל לא צלחנו.. כבר בשעה 6 וחצי בבוקר היו שם הרבה אנשים.. אחרי המקדש המפורסם נסענו עם הקטנוע כ5 דקות במעלה ההר למקדש השני, המקדש עצמו לא מיוחד אבל הנוף יפה. אם אתם בסביבה שווה לקפוץ לשם, רצוי מוקדם בבוקר מומלץ לראות משם זריחה, אנחנו לא רצינו לנסוע עם הקטנוע בלילה אז ראינו את הזריחה מהנסיעה (עלות הכניסה לפי תרומה, בוחרים כמה כסף להביא. אנחנו נתנו אלף על כל אחת).
לאכול:
מנות במחיר מצחיק עם דגים ומאכלי ים, ממש טעים! אפשר לקבל דג שלם עם אורז וירקות ב40K.
הגעה:
לקחנו מיניבוס משותף מUbud. המיניבוס אסף אותנו מההוסטל והיריד אותנו בAmed בAmed Dive Center. זו התחנה היחידה שהמינימום מוריד בה. הנסיעה ערכה כשעתיים וחצי (עלות הנסיעה 145K לאדם).
לינה
שם: Patcha, עלות: 75K ללילה לאדם בדורמס.
הוסטל אדיר עם הרבה צעירים, אווירת רגיי, בעלים מקסימים והופעות חיות. ממוקם במרחק 5 דקות הליכה מהחוף. הדורמס נוח, ארוחת בוקר כלולה, מים קרים במקלחת.
יום 10-12 - Gili Islands
:Gill Islands Spirit
איי גילי הם שלושה איים קטנים שנמצאים סמוך אחד לשני. לכולם יש חופים יפים ומי טורכיז אבל יש להם אופי ומאפיינים שונים:
האי Gill Trawangan- הגדול ביותר והתיירותי ביותר עם אווירת צעירים ומסיבות. האמת שהמוזיקה מהמסיבות כל כך חזקה ששמענו אותה בלילה מהאיים השכנים. האי מכונה גם Gill T.
האי Gili Air - השני בגודלו עם מעט חיי לילה, אווירת יוגה ואוכל בריא.
האי Gili Meno - אי שמקוטלג לזוגות ולירח דבש. אי שקט מאוד שאומרים שהחופים בו הם היפים ביותר מבין שלושת האיים. ניתן להקיף את האי בשעה וחצי הליכה (!) ולשנרקל סביבו עם סיכוי גבוהה לראות צבי ים.
אנחנו בחרנו להשתקע בגילי מנו. היינו יותר בקטע של שקט, סתלבט וחופים יפים.
איפה הייתי ומה עשיתי:
שנורקלים - השכרנו ציוד שנורקל(בעלות 50K לסט של שנורקל, מסכה וסנפירים(. יש שני מקומות לשנרקל בהם, הריף יפה ויש סיכוי גבוהה לראות צבי ים:
1. מול מועדון הצלילה Divine Diving יש קיר שונית כ50 מטר מהחוף.
2. כמה דקות הליכה ממועדון הצלילה אם הולכים מזרחה יש מסעדה על החוף סטייל רגיי, שם אם נכנסים לים ושוחים שמאלה יש ריף יפה עם המון דגים ואחרי כ100 מטר של שנירקול יש פסל יפה מתחת למים.
סתלבט בחוף - מומלץ בחופים בצד הצפוני של האי כי הצבע שלהם מושלם.
הקפה של האי - אפשר להקיף את האי בהליכה של כשעה וחצי.
שקיעה - לא לפספס שקיעה מהחוף בצד הצפוני של האי. בדיוק יש "Happy Houre" אז זה בונוס.
האי Gili Air - יצאנו עם סירה לביקור באי Gill Air. נסענו לאי להשתתף בפסטיבל יוגה ואוכל שהתקיים בזמן שהיינו שם. בהתרשמות שלנו מגילי אייר הוא יפה עם אווירה מגניבה ואנשים מגניבים אבל הוא יותר יקר מGill Meno ויש בו יותר מסעדות, מלונות ואווירה מערביים . לא יצא לנו לראות את החופים (עלות ההפלגה היא 35K לכיוון זו הסירה הזולה והיא נוסעת וחוזרת פעם אחת ביום אז צריך לבדוק את הזמנים מראש).
לאכול:
יש באי מסעדות על החוף ומסעדות בפנים האי. המחיר של המסעדות על החוף הוא יותר יקר.
הוארונג Pac Man - מסעדה שנמצאת בכפר בפנים האי, כ5 דקות הליכה ממקום הלינה שלנו. אוכל טעים ובזול, אנחנו אהבנו וחזרנו לשם מספר פעמים.
הגעה:
הוסטל Patch שבAmed ארגן לנו את ההגעה לאיים. מיניבוס של כשעה וחצי הוביל אותנו לנמל הקרוב ומשם סירה מהירה של כשעה שהביאה אותנו לGill T (כל הדרך היתה בעלות 300K לאדם). מGill T לקחנו סירה לGill Meno (עלות הסירה 85K, יש גם סירה זולה יותר ב35K אבל פספסנו אותה). אין אופציה להגיע ישירות לGill Meno מBali בגלל שהריף שמקיף את האי לא מאפשר גישה לסירות גדולות.
יש אופציה להגיע ישירות מAmed בסירה מהירה לGill T שעולה 300K, הסירה היתה מלאה אז לא לקחנו אותה.
*התיינדות בתוך האיים היא באופניים, ברגל או בכרכרות סוסים.
לינה:
שם: Kalinka Inn, עלות: 300K ללילה בחדר זוגי.
בקתות חמודות בצידו הצפוני של האי כ2 דקות הליכה מהים. מקום בסיסי עם מאוורר, מים קרים במקלחת, מיטה זוגית עם כילה (חשוב!), מרפסת, ארוחת בוקר כלולה והיא מוגשת למרפסת בבקתה. מרחק 15 דקות הליכה מהמקום בו מורידה הסירה. בחרנו להתמקם באיזור הצפוני של האי כי קראנו שהחופים בצד הזה הכי יפים ושמחנו עם הבחירה כי הם באמת היו מהממים!
יום 13-15 - Rinjani Mountain, Lombok
:Rinjani Mountain Spirit
הר רינג'ני הוא הר געש שבתוך הלוע שלו קיים אגם ענק עם לגונות טורכיז ובריכות כתומות. מקום ממש ממש מהמם ומיוחד. ההר נמצא באי Lombok, האי הגדול שנמצא ממזרח לBali.
הטיול לרינג'ני אורך יומיים או שלושה:
טיול יומיים- עליה לשפת המכתש ותצפית אל עבר האגם, צפייה בשקיעה וזריחה מההר. לאחר לילה על ההר יורדים באותה בדרך בה עולים. הטיול הוא "הלוך חזור".
טיול שלושה ימים- מה שעושים בטיול של היומיים בתוספת עליה לפסגת ההר, ירידה אל עבר האגם ורחצה במעיינות חמים טבעיים. הטיול מתחיל מכפר אחד ומסיים בכפר אחר.
*נכון ליוני 2019 הטיול היחיד שיוצא הוא טיול של יומיים כי הדרך לאגם ולפסגה משובשות. אם התמזל מזלכם והדרכים נפתחות לא הייתי מפספסת את הטיול של השלושה ימים!
לוגיסטיקה לקראת הטיול:
יציאה לטיול באופן מאורגן - סגרנו טיול יומיים כשהגענו לSenaru דרך מקום הלינה שלנו להר. הטיול כולל דמי כניסה לשמורה, הדרכה, אוהלים, מזרונים, שקי שינה, מים, אוהל שירותים (אפילו לא נכנסתי לגלות איך הוא נראה), פורטרים, אוכל (הפורטרים מבשלים) והסעה אחרי הטיול לאן שצריך באי לומבוק. בקיצור הוא כולל כל מה שצריך ואפילו מעבר. הדברים היחידים שסחבנו בכוחות עצמנו הם בקבוק מים ובגדים. אחרי מיקוח קשוח (וכנראה גם בגלל חיבור חברי טבעי שהיה לנו עם בעלת העסק) סגרנו את הדיל ב1,100,000 רופיה, מחיר יחסית נמוך אם משווים למה שאחרים שלמו. עם זאת במידה וסוגרים את הטיול מראש ובמחיר גבוהה יותר החבילה כוללת גם הסעה אל הכפר ואת התשלום על החדר ביום שלפני הטיול. המחיר שקבלנו כנראה היה חריג כי בעלת העסק ממש בקשה מאיתנו לא לומר לשאר חברי הקבוצה כמה שילמנו.
יציאה לטיול באופן עצמאי - אתחיל בזה שעד שהגענו לכפר Senaru תכננו לעשות את הטיול עצמאית ובכוחות עצמנו. אנחנו רגילות לטייל וקראתי בשני מקומות שונים באינטרנט על אנשים שעשו את זה לבד (חשוב לציין שאחד מהם כתב שביום שבו הוא עלה לא היה אף אחד ב"משרד" בכניסה לשמורה). כשהגענו לכפר לא הפסקנו לשמוע מהמקומיים שלא יתנו לנו לעלות בכוחות עצמנו. הם אמרו שמה שיקרה זה שנקנה אוכל אוכל ונשכיר ציוד ובסוף יאלצו אותנו לקחת מדריך כשנגיע לכניסה לשמורה. אחרי ששמענו את זה בשילוב עם חישוב עלויות שהוביל אותנו להבנה שהטיול העצמאי יעלה כחצי מהמחיר של טיול עם הדרכה החלטנו לא לקחת סיכון ולקחנו הדרכה.. אוסיף שכבנות שרגילות לטייל לבד גם במשך כמה ימים ולחוות את העוצמה של הטבע, המסלול הזה הוא מאוד תיירותי ועמוס וגם די קשה לראות את הפורטרים שהולכים עם משקל כמעט לא הגיוני בכפכפים! הרגשנו ממש מפונקות לפעמים אבל מצד שני זה גם נותן למקומיים פרנסה אז אפשר להגיד שזו היתה חצי נחמה בשבילנו. במידה ואחרי כל זה אתם הרפתקנים מספיק ורוצים לנסות לבד הנה כמה טיפים:
ללכת יום לפני היציאה לטיול לכניסה לשמורה ולוודא עם הפקידים שאתם רשאים לצאת ללא הדרכה.
ניתן השכיר ציוד קמפינג דרך Blue Mountain Cottage במחירים הבאים: אוהל (150K), מזרון (25K), שק שינה (50K).
כל יום שנמצאים בשמורה צריך לשלם 150K.
היום הראשון הוא כל כולו עלייה וכמישהי שטיילה עם ציוד על הגב בעבר לדמיין את עצמי עושה את זה היה ממש קשוח... במיוחד כי אין איפה למלא מים וצריך לקחת את הכל מראש. העליה היא ארוכה מאוד ולא הכי זורם לסחוב בה משקל כבד.
תורידו את האפליקציה Maps.me המסלול שם הוא בול המסלול שעושים בפועל כולל נקודות עצירה ונקודות לינה. המסלול ברור ומשולט לאורך הדרך אז אין בעייה של ניווט בכלל.
איפה הייתי ומה עשיתי:
יום 1 ((Senaru-
טיול יום של כשעה וחצי הלוך חזור לשני מפלים. הראשון נקרא Sendang Gila ואת השם של השני לא תפסתי, בכל מקרה ידעו להפנות אתכם לשם. כניסה עולה 10K לאדם ותחילתו של המסלול נמצא 2 דקות הליכה מהמקום בו ישנו Blue Mountain Cottage.
יום 2 (Rinjani Mountain)-
נפגשנו כל הקבוצה לארוחת בוקר שהוגשה ב7 בBlue Mountain Cottage ומשם יצאנו ברגל לטיול. היינו 5 אנשים בקבוצה והכמות משתנה מיום.לפי על פי כמות הנרשמים. אחרי כ2 ק"מ הגענו לשער הכניסה לשמורה ונרשמנו "במשרד". ביום זה עלינו כ2000 מטר עלייה שנפרסים על כ7 ק"מ, בדרך הוגשה לנו ארוחת צהריים חמה. ההליכה ערכה כ8 שעות מהרגע שיצאנו אחרי ארוחת הבוקר עד שהגענו למחנה שהוקם על אחת השלוחות של שפת המכתש. אחרי שהגענו למחנה ונחנו מעט עלינו ביחד לתצפית על פסגת ההר והאגם הענק שנמצא במרכז המכתש ולאחר מכן ראינו שקיעה מהממת מעל העננים, הים והאי לומבוק. סביב 6 בערב הוגשה ארוחת ערב ונשארנו מסביב למדורה עד שהתעייפנו והלכנו לישון. אל תשכחו בלילה להסתכל לשמיים כי הכוכבים מדהימים!! בלילה היה קר אבל לא קפוא, חולצה טרמית, פליז ומכנס חם הספיקו לנו. הכל תלוי בעונה אז כדאי לברר מראש מה מזג האוויר הצפוי.
יום 3 (Rinjani Mountain)-
קמנו בבוקר לראות זריחה ומיד אחריה קבלנו ארוחת בוקר. את שאר היום בילינו בירידה בדרך בה עלינו יום לפני כן. הירידה ערכה כ4 שעות עם ארוחת צהריים חמה שהוגשה במסלול. כשהגענו חזרה לBlue Mountain Cottage הביאו לנו חדר להתקלח והתקלחנו בתורות. כשכולם סיימו עלינו על רכבים ופזרו אותנו במקמות השונים באי לומבוק, אנחנו נסענו לעיירה Senggigi.
הגעה:
לקחנו סירה מהירה מGill Meno לנמל בעיר Bangsal שנמצא באי לומבוק Lombok (עלות הסירה 85K לאדם). כשהגענו לLombok הזמנו מהאפליקציה Grab מונית למלון שלנו בכפר Senaru ממנו מתחיל טיול היומיים לRinjani, הנסיעה לקחה שעה וחצי (עלות המונית (240K. שימו לב שצריך לחכות מחוץ לנמל כי הנהגים שמגיעים עם Grab לא יכולים להכנס לשטח הנמל.
לינה:
לילה לפני הטיול - שם: "Blue Mountain Cottage", עלות: 190K ללילה לחדר זוגי. ממוקם בכפר Senatu. מקום מתוק בכפר Senaru שנמצא במרחק הליכה מתחילת השביל שעולה להר Rinjani. בנוסף כ5 דקות הליכה מהמקום יש טיול יום קצר לשני מפלים יפים. יש מים חמים במקלחת, מסעדה וצוות נחמד.
לילה אחרי הטיול - שם: "Asoka Homestay" , עלות: 156K ללילה לחדר זוגי. ממוקם בעיירה Senggigi. הומסטיי ממוקם בשכונה מקומית כ3 דקות כ3 דקות הליכה מהים והמכביש הראשי שחוצה את העיירה. החדר היה נקי, בעלי המקום היו מקסימים, יש חצר חמודה, אוחרת בוקר מפנקת כלולה במחיר, מים קרים במקלחת.
יום 16 -Senggigi, Lombok
:Senggigi Spirit
Senggigi היא עיירת חוף תיירותית שיושבת על הים. העיירה נפגעה קשה מרעידת האדמה שהיתה באוגוסט 2018 והמקומיים עדיין מתאוששים ממנה. חלק מהמקומות סגורים בגלל שקרסו ובכללי עסקי התיירות לא פורחים בשבילם בתקופה הזו. היה עצוב לראות ולשמוע את המקומיים מדברים על איבוד הבית שלהם והקרובים שלהם (וממש לא חוויתי את זה כרצון שלהם "להתמסכן" כדי להוציא מאיתנו כסף). הם באמת במצב לא טוב עכשיו.. אנחנו התמקחנו קצת פחות כשהגענו כי הלב שלנו יצא אליהם. לא כל כך חוויתי את Senggigi כי הגענו לשם למנוחה אחרי טיפוס ההר רינג'ני והמשכנו הלאה די מהר אבל מהקצת שכן יצא לי לראות לא עפתי על המקום, תשתית מאוד תיירותית ולא בטוב טעם לדעתי. היה נחמד ליומיים וסיפק את המנוחה שרצינו היה נחמד ליומיים וסיפק את המנוחה שרצינו אחרי הטרק
איפה הייתי ומה עשיתי:
חוף Nipah Beach - חוף שממוקם כרבע שעה נסיעה צפונה מהסנגיגי. החוף עצמו די מפוצץ בפרגולות שהמקומיים בנו כדי להשכיר לתיירים פינות צל. אנחנו הלכנו צפונה על החוף עד שהגענו למקום שקט שאפשר לפרוס בו את הלונגי. ישבנו ממש מול הריזורט היחיד שיש על החוף והמים שם מדהימים ובצבע טורכיז. נחנו שם כל היום ולקחנו את היום ברגוע אחרי הטיול לRinjani.
לאכול:
מסעדת Paragon Club and Karaoke - מקום חמוד לשתות בו בHappy Hour ולראות שקיעה. לא הכי זול אבל גם לא יקר, ממוקם על חוף הים 5 דקות הליכה מההומסטיי. יש בו פינות ישיבה כיפיות.
מזון מהיר KFC
הגעה:
ההסעה מSenaru לSenggigi היתה חלק מהדיל של טיפוס להר Rinjani, כך שהיא היתה כלולה במחיר הכולל של הטיול ולא שילמנו ספציפית עליה.
לינה:
שם: Asoka Homestay, עלות: 156K ללילה בחדר זוגי.
יום 17 - חזרה לBali וארוחת שישי בבית חב״ד
איפה הייתי ומה עשיתי:
בית חב״ד - אכלנו ארוחת שישי בבית חב״ד בעיר Seminyak שבאי Bali. ארוחה מפנקת, אלכוהול, אווירה טובה וזוג מקסים שאירח אותנו. הארוחה היתה קטנה ומשפחתית עם יהודים מכל העולם. יום למחרת לפני שנסענו לCanggu הצטרפנו גם לארוחת שבת בבוקר עם חמין כיפי. לא צריך לשלם על הארוחה, אפשר לתרום כסף אם רוצים.
הגעה:
כמו מטיילות טובות החלטנו לקחת את הסירה המקומית, הזולה והאישית מלו בור לבאלי. 4 שעות (5 אם מחשיבים את העיכוב של הסירה ביציאה) של ים, ספר, ממתקים, מוזיקה ורותם עושה לי צמות.
סגרנו את הנסיעה מהעיירה Senggigi דרך המקום בו ישנו Asoka Homestay.הנסיעה כללה נסיעה בשאטל לנמל בDermaga, כרטיס למעבורתו שאטל לעיר Kuta שבBali. (עלות הדיל עלה 195K, אפשר למצוא גם ב175K אבל לא היה מקום בחברה הזו).
במעבורת הזו אפשר להעביר כלי תחבורה מאי לאי.המלצה שווה זהב - הקומה העליונה של המעבורת פתוחה לשמיים ולא עמוסה בכלל. יש בשני הצדדים של הקבינה של הקפטן חלק מקורה עם צל. יש נוף ובריזה שם ישבנו כל ההפלגה.קצת אווירה - היה הכי כיף כשנכנסתי לשירותים בסירה והרגשתי רסס של משהו על כף הרגל שלי. כשהרמתי את הראש ראיתי שילד כבן 3 משתין על הרצפה. הא, רסס של פיפי - כיף....
לינה:
שם: Reddoorz, עלות: 11.5 דולר ללילה לחדר זוגי.
מלון עם חדר מפנק במיוחד במחיר מצחיק. חדר גדול, שירותים ומקלחת ענקיים, מים חמים, מיטה מפנקת, בריכה ומרפסת. המקום ממוקם 3 דקות הליכה מבית חב״ד. החדר הוא ל24 שעות ככה שלא צריך לעשות צ׳אק אווט, לנו זה היה מושלם כי הגענו בערב ועשינו צ׳ק אווט רק יום למחרת בצהריים המאוחרים אחרי ארוחת חמין של שבת בבית חב״ד.
יום 18+19 - Canggu, Bali
:Canggu Spirit
עיירת גלישה ומסיבות עד אור הבוקר. יש הרבה צעירים, בתי קפה ומסעדות על הים, מועדונים וברים וחנויות בגדים. אני אהיה כנה ואומר שאני פחות אהבתי את המקום, למען האמת זה היה המקום שהכי פחות אהבתי באינדונזיה. אבל זה כי אני ורותם לא היינו בראש של לחגוג ושתינו לא גולשות גלים. אנשים אחרים ובעיקר צעירים עפים על המקום.
איפה הייתי ומה עשיתי:
הבר Pretty Poison - בר עם ״בריכת״ סקייטרים בפנים. יושבים, שותים בירה ומסתכלים על הסקייטרים עושים תרגילים. מקום מגניב.
שופינג - אחלה מקום לקניית בגדי ים, שמלות יפות ואופנת גלישה. יש שוק קטן ונחמד בעיר שהכניסה אליו היא בין חנות Ripcurl למאפייה Monsieur Spoon ברחוב Pantai Batu Bolong .
חוף הים -העיר ממש קרובה לחוף ואפשר להגיע לים בקלות. אנחנו לא אהבנו את חוף הים שם, הוא היה החוף הכי פחות יפה שהיינו בו בכל אינדונזיה.. יש חוף שנקרא Eco Beach, לא בקרנו בו אולי הוא יותר נחמד.
הגעה:
הזמנו Grab מהעיר Seminyak לCanggu.
לינה:
Maybe Tonight (3 דולר ללילה בדורמס).
הוסטל בסיסי עם מטבח ופינת ישיבה נחמדה. הוא לא הכי קרוב למרכז העניינים אבל עם אופנוע הכל קרוב. יש הרבה צעירים ובעלי ההוסטל מקסימים. יש שוק ירקות ליד ההוסטל וזה היה נחמד להכין סופסוף משהו ביתי ולא לקנות אוכל בחוץ.
יום 20-22 - Uluwatu, Bali
Uluwatu Spirit:
עיירה שמושכת גולשים מכל העולם. האמת שהמקום הוא פחות עיירה ויותר איזור, המרחקים די גדולים מחוף לחוף ובכללי ממקום למקום. יש באזור חופים עם מצוקים, מערות וגאות ושפל מרשימים, גלים, מסעדות טובות ומסיבות. מקום שקט ומרגיע, יש תחושה שהקצב בו איטי יותר. אני ממש לא. יצירתי את האיזור והרגשתי שאני יכולה לבלות בו עוד 3 ימים לפחות. אין באזור Grab וGo jek.
איפה הייתי ומה עשיתי:
חוף Suluban Beach - חוף עם מערות וסלעים יפים. יש מעל החוף כמה מסעדות וברים שווה לשבת בהם בשקיעה, ממש יפה.
חוף Green Bowl Beach - יורדים כמה עשרות מדרגות כדי להגיע לחוף, הוא נמצא מתחת מצוק. החוף עצמו ממש קטנטן ויש בו מערות יפות. כדאי להגיע בבוקר, זה יהיה חוף פרטי כי הוא מתחיל להתמלא לקראת 12 בצהריים. יש בחוף קופים שגונבים אוכל, ראו הוזהרתם.
בר שקיעה Sunset Point - מקום מושלם, ממש אהבנו. נוף מדהים לשקיעה, לים ולגולשים. יש בריכה, פופים ופינות ישיבה כיפיות. אפשר להזמין שתייה ואוכל במקום. במהלך היום כמעט ריק שם לגמרי והשקיעה מתמלא. אנחנו היינו שם פעם אחת בשקיעה ופעם אחת בילינו שם כל היום.
מועדון Single fin - מסיבה עם כמה רחבות שמתקיימת פעמיים בשבוע. שווה להגיע.
לאכול:
בית קפה Suka Espresso - בית קפה\מסעדה מפנק מאוד. מנות עיקריות עלן סביב 70K לא זול אבל טעים ברמות! טוב לאוהבי ירקות וטריות.
הגעה:
לקחתי Grab עם אופנוע, את המוצ'ילה שלי הנהג שם בקדימה של האופנוע ולי היה תיק יום קטן על הגב.
לינה:
שם: Uma Mani Villa Bali, עלות: 75K לאדם ללילה בדורמס.
מלון קטן ונחמד עם בריכה מהממת. יש במקום חדר אחד לדורמס עם לא מעט מיטות אבל בפועל היינו שם כמעט לבד. יש במלון שיעורי יוגה וארוחות בוקר שוות ממש בזול. מים חמים במקלחת, צוות נחמד, אופציה להשכרת אופנועים ובעיקר שקט. הוא לא נחשב באיזור של Uluwatu, הוא במרחק כ20 דקות נסיעה מהחופים של Uluwatu ומהאזור המרכזי.
יום 20-23 - Nusa Penida
:Nusa penida Spirit
אי שנמצא מזרח לאי Bali וממערב לאי Lomnok, אחד המקומות שיותר אהבנו במדינה! אי קטן יחסית שמושך אליו תיירים בזכות החופים המצוקיים עם מי הטורכיז הצלולים, האיים הקטנים שנשקפים מהתצפיות השונות, בריכות טבעיות שנירקול וצלילה עם מנטה ריי. יש כמה נקודות מפורסמות באי וכשמתרחקים מהן נמצאים כמעט לבד וזה ממש מדהים. הכבישים ״הראשיים״ באי אחלה אבל כשיורדים מהם לנקודות העניין השונות הם הופכים לפעמים לממש ממש גרועים. אנחנו הסתובבנו באי עם קטנוע והסתדרנו אבל נסענו לאט ותכלס היינו קצת אמיצות (וטיפשות? חחח), בכל מקרה בהסתכלות לאחור עדיין היינו נוסעות עם הקטנוע, זה היה חלק מההרפתקה. עדיף להשכיר אופנוע גדול שמתאים לשטח אם אתם יודעים איך לנהוג עליו. אם אין לכם ניסיון עבר ממש לא מומלץ לנהוג באי בפעם הראשונה. רוב האנשים לוקחים מונית עם נהג ליום שלם כדי להגיע לנקודות השונות או נהג עם אופנוע.
איפה הייתי ומה עשיתי:
השכרנו אופנוע והסתובבנו איתו ברחבי האי. לנקודות הקרובות נסענו הלוך חזור ממקום הלינה Juda Homestay, שנמצא באזור התיירות המרכזי של האי ולנקודות הרחוקות עשינו Road Trip. ארזנו תיק קטן עם בגדים ליומיים ועצרנו לישון בצד המזרחי של האי כדי שנוכל להתרחק מהאזור המרכזי (שנמצא בצד המערבי) בלי לחץ של זמן לחזור לפני החושך וכדי לחסוך נסיעות הלוך חזור. אכתוב את הנקודות שבקרנו בהם בכיוון מערב —> דרום —> מזרח —> צפון.
סיור שנירקולים - סיור שלוקח עם סירה לארבע נקודות שנירקול שונות. בנקודות השונות יש ריף יפה והמון דגים וההיי לייט הוא שנירקול עם מנטות. הסיכוי לראות מנטות הוא מאוד גבוהה אבל אני עם המזל שלי לא ראיתי. מה שכן. ראינו דולפינים מהסירה והיו גם כמה אנשים שראו כריש קטן ב שנירקול. יצאנו לסיור עם Yuma Snorkling, לא מומלץ. המדריכים לא ידעו אנגלית, לא היו הכי נחמדים, לא עמדו בזמנים ואפילו לא היו חגורות ציפה (עלות הסיור 250K לשעתיים וחצי).
בר\מסעדה\בריכה Amok Sunset - ספוט מדהים להסתלבט בו במהלך היום וכמובן כמו השם שלו גם בשקיעה. בריכה מדהימה, נוף יפה, מוזיקה טובה ואוכל טוב אם כי לא זול. כביש הגישה לא מזמין אבל שווה את המאמץ.
התצפיות Broken Beach וAngels Billabong - שתי נקודות יפות שנמצאות מרחק 3 דקות הליכה אחת מהשנייה. חוף טבעי בצורה עגולה ומיוחדת עם קשת טבעית מתחת אחד המצוקים ובריכות אינפיניטי טבעית בצבע טורכיז. שתי התצפיות יפות מאוד אך עם זאת מאוד תיירותיות, לנו זה הרס את הקסם של המקום (חניה בעלות 5K).
תצפית וחוף Kelingking Beach - התצפית המפורסמת ביותר באי המשקיפה אל עבר מפרץ שנוצר בגלל מצוק שנ₪נס אל עבר הים. במפרץ יש חוף קטן ומים טורכיזים, מדהים שם ברמות. אם זה לא מספיק ראינו מראש הצוק מנטה ריי שוחות בים. המקום תיירותי מאוד אבל אם הולכים הצידה מההמון שתוף את המקום אפשר למצוא נקודות תצפית שקטות ולשבת בהן לבד (חניה בעלות 2K).
תצפית Banah Sunset Point - תצפית יפה אל עבר איים בים ומצוקים שבתחתית שלהם מים צלולים וטורכיזים. אנחנו זכינו לחוויה וראינו מראש הצוק כמה מנטה ריי שוחות בים!! מקום לא מתוייר, היינו שם לבד. כביש הגישה לא מזמין אבל שווה את המאמץ.
חוף Suwehan Beach - חוף טורכיז שנמצא במפרץ מוקף מצוקים עם גוש סלע מרשים בים. היו שם פחות מ10 אנשים על החוף, ממש חוף פרטי. כביש הגישה לא מזמין אבל שווה את המאמץ מה גם שהנסיעה היתה עם נוף מאוד יפה. מהחנייה צריך לרדת 338 מדרגות תלולות וגדולות.
תצפית Tree House - תצפית אל עבר Thousand Islands. תצפית יפה מאוד עם כמה איים קטנים מוקפים בים צלול ויפה. יש שם גם שלושה בתי עץ (לא הבנו למה.. חחח). תצפית יותר תיירותית אז כדאי להגיע אליה על הבוקר סביב השעה אם רוצים שקט, זה מה שאנחנו עשינו והיינו שם לבד.
חוף Atuh Beach - חוף עם אווירה אקזוטית. מים בצבע תכלת וברקע אי עם קשת יפה. יש פינות ישיבה צבעוניות וחמודות ומקום להזמין אוכל ושתייה. החוף הזה הוא מהחופים התיירותיים יותר אבל עדיין היה נעים לשבת, לא היה מפוצץ.
מקדש Goa Giri Putri Temple - מקדש הינדי שנמצא בתוך מערה עצומה. נכנסים למערה דרך חור קטן ופתאום מתגלה חלל ענק. מקום מגניב סה״כ אבל עושים סיבוב של 10 דקות ויוצאים. אם עוברים שם על הדרך שווה לראות אבל לא הייתי נוסעת במיוחד אלא אם אתם חובבי תרבות (אני חובבת טבע ונוף). הכניסה בעלות 20K לאדם.
לאכול:
מסעדת Penida Colada - אוכל מעולה ועיצוב יפה. המסעדה ממוקמת על הים. לא זול ולא יקר.
בית קפה Penida Espresso - ישבנו שם לארוחת בוקר. שתינו קפה טוב והאוכל היה טעים. מסעדה זולה.
הגעה:
אסף אותנו בבוקר רכב לנמל ומה נמל לקחנו סירה מהירה לNusa Penida. כשהגענו לאי אסף אותנו רכב שהביא אותנו לHomestay שישנו בו. הנסיעה עלתה 225K לאדם והוא כלל את איסוף הרכבים והסירה. אנחנו סגרנו כרטיס הלוך לNusa Penida וכרטיס חזור Nusa Lembongan. אם מגיעים וחוזרים לאותו האי הכרטיס עולה קצת פחות. סגרנו את הנסיעה דרך ישראלי בשם יאיר (הפרטים שלו נמצאים בקבוצת הפייסבוק ״אינדונזיה למטיילים״).
לינה:
שם: Juda Homestay, עלות: 10 דולר לחדר זוגי- חדרים נחמדים עם מקומות ישיבה בחוץ. אין מים חמים במקלחת. ממוקם בצדו המערבי של האי, באזור התיירותי המרכזי.
שם: Lmpeh Jungle Cottage, עלות: 23 דולר ללילה בחדר זוגי- בקתות חמודות ונעימות. יש מזגן ומים חמים במקלחת. ארוחת הבוקר כלולה. ממוקם בצידו המזרחי של האי.
יום 24-26 - Nusa Lambungan וNusa Ceningan
:Nusa Lambungan Spirit
שני האיים מחוברים בגשר ושכנים של האי Nusa Penida . הם קטנים יותר ותיירותים יותר. יש חופים יפים, תצפיות חמודות, מסעדות וחנויות. יש אופציה לצלול ולגלוש גלים באי. אנחנו פחות התרשמנו מהם בגלל שכל מקום שהלכנו אליו היה מפוצץ אנשים ולדעתנו היו הרבה פחות יפים מNusa Penida. השכרנו שם קטנוע והסתובבנו איתו, הדרכים הרבה יותר נגישות מבNusa Penida.
איפה הייתי ומה עשיתי:
חוף Dream Beach - חוף רחצה עם ים תכלת יפה. כשאנחנו הגענו היתה גאות והים היה גבוהה אז לא היה כיף להיכנס אבל זה אחד החופים המומלצים באי כשהים רגוע.
תצפית Devil’s Tear - תצפית על מקום מפגש בין הים והיבשה שיוצר שפריצים ענקיים של מים. מקום יפה אבל היה מפוצץ! לראות וללכת..
ביצ' בר וחוף Sandy Bay Beach - מסעדה עם בריכה, שולחנות ומיטות שנמצאת על חוף ים ריק. אפשר לשבת להינות בחוף או לשבת בביצ׳ בר. אם יושבים שם על מיטה יש מינימום של 150K להזמנה במסעדה פר אדם. מקום יפה ורגוע.
ביצ' בר Blue Corner Bar & Restaurant - מסעדה עם בריכה ופינות ישיבה על הים. אנחנו ממש אהבנו את המקום וחזרנו אליו פעמיים. בחלק מהערבים בשבוע יש פעילויות עלויות כמו חידון, מסיבה וכו.
חוף Mahagiri Resort Nusa Lambungan - ריזורט שיושב על רצועת חוף רחבה עם חול לבן ומים תכלת. אם רוצים לשבת בפינות של המלון על החוף יש מינימום של 200K להזמנה במסעדה פר אדם. אנחנו פשוט פרסנו לונגי ונהננו מהשמש.
תצפית Panorama View Point - מפרץ לצד הכביש ״הראשי של האי״ מראש הגבעה עם נוף יפה לאי Lambungan וביום טוב גם לאי Bali.
תצפית Blue Lagoon Nusa Ceningan - נמצא באי הקטן שמחובר לLambungan. לא הבנו מה הקטע של התצפית, היא היתה ממש מעפנה... אולי הגענו ביום גרוע.
הגשר הצהוב Yellow Bridge - גשר צהוב שמחבר בין שנ- האיים Lambungan וCeningan. מגניב לעבור עליו ולראות את הנוף אם נמצאים באזור.
לאכול:
בית קפה B’Fresh Juice Bar - מסעדה חמודה וקטנה, אכלנו בה ארוחת בוקר ושתינו קפה. היה אחלה וזול.
וארונג Warung Nyoman - מסעדה עם אוכל מקומי רגיל סה״כ. יש הרבה מאכלי ים בתפריט והמחיר לא זול כמו Warung רגיל, מה שכן המסעדה ממוקמת קו ראשון לים. אחלה נוף. אכלנו שם ארוחת צהריים.
בית קפה\מסעדה Ginger & Jamu - מסעדה עם קפה ואוכל מעולה. לא זול אבל טעים מאוד. המסעדה ממוקמת על החוף וישבנו בה לארוחת בוקר.
ביצ' בר\מסעדה Blue Corner Bar & Restaurant - מסעדה עם פיצות טובות ואוכל מקסיקני. ישבנו שם פים אחת לארוחת ערב ופעם אחת לארוחת צהריים.
הגעה:
לקחנו מJuda Homestay איפה שישנו בNusa Penida מונית לנקודה ממנה לוקחים סירות לאי Nusa Lambungan (עלות המונית 80K). כשגענו למקום העגינה של הסירות קנינו כרטיס להפלגה של כ10 דקות לNusa Lambungan (עלות הסירה 50K לאדם). כשגענו לNusa Lambungan לקחנו מונית למקום הלינה שלנו (עלות המונית 90K).
לינה:
שם: Risna Homestay, עלות: 9 דולר ללילה לחדר זוגי.
מקום בסיסי עם מאוורר ובלי מים חמים במקלחת. יש מרפסת חמודה וחדר מרווח. המיקום קרוב לים ומרחק הליכה מסעדות וחנויות שונות.
יום 27 - Kuta, Bali
:Kuta Spirit
עיר עם המון התרחשות ותנועה. מסעדות, מרכזי קניות וחנויות מכל הסוגים: מיוקרה, ביגוד, רהיטים לבית ועד אווטלטים ורחובות עם חנויות שמזכירות שוק. זו העיר הקרובה ביותר לשדה התעופה ונוח לישון בה לפני או אחרי טיסה. אני לא התלהבתי מהמקום ולא הייתי מגיעה לשם אלא בשביל הקרבה לשדה התעופה.
איפה הייתי ומה עשיתי:
קולנוע - הלכנו לראות את ״מלך האריות״ החדש. שם הקולנוע הוא Cinmaxx והוא נמצא במרכז הקניות Lippo Mall (עלות כרטיס 40K).
שופינג - סתם הסתובבנו ברחוב JI. Kartika Plaza ומצאתי שם דברים לקראת מעבר לדירה חדשה. אני קניתי מתלה לעציצים, בארץ זה עולה הון ושם ממש בקטנה.
בגד ים - קניתי בגדי ים בחנות בשם Mermaid בעיר Seminyak במרק 20 דקות באופנוע מKuta. החנות לא זולה אבל כשאני הייתי היה 40 אחוז הנחה ובגדי ים מושלמים!
לאכול:
בית קפה\מסעדה Kopi n Nue - ישבנו שם לארוחת בוקר והיה ממש מעולה, אוכל וקפה טעימים. לא זול ולא יקר.
הגעה:
אסף אותנו רכב לנמל מאיפה שישנו בNusa Lambungan ומהנמל לקחנו סירה מהירה לBali. כשהגענו לBali אסף אותנו רכב שהביא אותנו Mustika Homestay, המקום שישנו בו. הנסיעה עלתה 225K לאדם והוא כלל את איסוף הרכבים והסירה. אנחנו סגרנו כרטיס הלוך לNusa Penida וכרטיס חזור מNusa Lembongan. אם מגיעים וחוזרים לאותו האי הכרטיס עולה קצת פחות. סגרנו את הנסיעה דרך ישראלי בשם יאיר (הפרטים שלו נמצאים בקבוצת הפייסבוק ״אינדונזיה למטיילים״).
לינה:
שם: Mustika Homestay, עלות: 11 דולר ללילה לחדר זוגי.
חדרים פרטיים שממוקמים קרוב מאוד לשדה התעופה, לרחוב עם המון חנויות ומסעדות ולקולנוע. הבעלים היו מקסימים אבל החדר היה מלוכלך וממש מסריח, המקלחת קרה והיה חם. לא מומלץ!
יום 28-32 - Labuhan Bajo (Komodo National Park), Flores
:Labuhan Bajo & Komodo National Park Spirit
Labuhan Bajo היא העיר המרכזית ממנה יוצאים לסיורים וצלילות בשמורות הטבע Komodo. אין בעיר משהו מיוחד, היא די לא מפותחת ומלוכלכת.
Komodo National Park היא שמורה המיוחדת כוללת כמה איים גדולים וכמה עשרות איים קטנטנים בצורות מיוחדות. היא אחת מ10 אתרי הצלילה הטובים בעולם, יש בה דרקוני כוח וחופים מדהימים. מקום מאוד מיוחד ומומלץ. הסיורים לאיים והצלילות יקרות אבל מבחינתנו זה ללא ספק עמד בציפיות והיה שווה את
הכסף.
איפה הייתי ומה עשיתי:
מסעדה ובריכה Molas Cafe - המקום המושלם להסתלבט בו במהלך היום. יש בריכה יפה ובית קפה עם אחלה אוכל אם כי מעט יקר.
צלילות - עשיתי יומיים של צלילה עם 3 צלילות בכל יום. צללתי בהרבה מקומות בעולם והחתמתי את הצלילה ה100 שלי בKomodo וללא ספק זה יעד צלילה מדהים! הריף הוא מהיפים שראיתי בחיי, כמות הדגים לא הגיונית יש מאות. ראינו חיות גדולות כמו כרישים, מנטה ריי. איגל ריי, חתולי ים, צבי ים, דיונונים, תמנונים, חשופיות ועוד ועוד. באמת קשה לתאר במילים את היופי מתחת למים. מספר דברים שכדאי לדעת לפני צלילה במקום:
אופי הצלילות - הצלילות במקום יכולות להיות קשוחות כי יש המון זרמים במקום וצריך בחלק מהאתרים ניסיון בצלילה ובעיקר רוגע ובטחון מתחת למים. במהלך הצלילות לפעמים שוחים נגד הזרם, לפעמים נותנים לזרם לקחת אותך ולפעמים מתחברים לריף עם וו כדי להשאר במקום אחד ולא להיסחף עם הזרם.
מועדון צלילה - בגלל שקראנו שהצלילות יכולות להיות לא פשוטות וגם מסוכנות רצינו לצאת עם חברה אמינה ובטיחותית. יש המון מועדוני צלילה בעיר ואנחנו בחרנו במועדון קצת יותר יקר מהאחרים אבל עם המלצות טובות מחברים שצללו איתם בעבר ומישראלים נוספים. המועדון שיצאנו איתו נקרא Dinive Diving. אין לנו מילה אחת רעה להגיד על הצלילה עם המועדון, היה באמת מושלם. הצוות היה מקסים, אכפתי ומקצועי. מדדו לנו את הציוד יום לפני היציאה למים ובבוקר של יום הצלילות כשנפגשנו יכלנו ישר ללכת לסירה.
איך נראה יום צלילות - נפגשים בבוקר במועדון בשעה 7:00 והולכים יחד לסירה. אחרי העליה לסירה מקבלים הסבר על היום ומקבלים ארוחת בוקר שכוללת מאפים ותה או קפה. עושים שתי צלילות ואחריהן יש הפסקת צהריים עם ארוחת צהריים חמה וטעימה. כשנגמרת ההפסקה נכנסים לצלילה שלישית. חוזרים לעיר בין 17:00-18:30 תלוי במרחק של אתרי הצלילה. בין הצלילות יש זמן לנוח באזור מוצל או שמשי שיש בו מזרונים ופופים.
עלויות - עלות יום צלילות עם המועדון שכולל (ציוד, אוכל, הדרכה, סירה וכו) עולה 1.700.000 רופיה. המועדון לא כולל את עלות הכניסה לשמורת Komodo שעומדת על 275K אותה צריך לשלם כל יום בו נמצאים בשמורה.
אתרי הצלילה - הצלילות בשמורה יפייפיות אבל חשוב לדעת שהן יכולות גם להיות מסוכנות. יש המון זרמים חזקים וצריך שליטה טובה בצלילה, בטחון וצניעות אחרת יכול לקרות אסון. האיזור הצפוני דורש יותר ניסיון מבמרכז Komodo אבל יש אתרי צלילה יוצאים מן הכלל. בחלק מהמועדונים מחייבים ניסיון צלילה של מינימום 30 צלילות כדי לצלול בצפון השמורה. אתרי הצלילות בשני הימים שצללתי היו מדהימים אבל הצפון ידוע בסיכוי גבוה לראות חיות גדולות כמו כרישים ומנטה ריי.
- יום 1, צפון קומודו: The Cauldron (צלילת זרם מגניבה בטירוף, ראינו גם מנטה), Crystal Rock (צלילה שמתחברים לריף עם וו, היו המון דגים וכשהזרם ממש חזק מגיעים גם כרישים למקום), Castle Rock (אזור עם המון דגים וכרישים).
- יום 2, מרכז קומודו: Siaba Besar (ראינו לפחות 30 צבי ים והריף נראה כמו גינת פרחים), Manta Point (צלילת זרם בה יש סיכוי גבוהה לראות מנטות, אנחנו לא ראינו אבל היו בעלי חיים יפים כמו עטלפי וצבי ים), Tatawa Besar (אתר עם אלמוגים צבעוניים מכל הסוגים, צבי ים, לפעמים כרישים, דיונונים והמון דגה).
לאכול:
שוק דגים - שוק דגים ומאכלי ים טריים. אפשר להגיע לבחור את הדג שלך מהשולחן ואת אופן הבישול. מחירים זולים.
בית קפה Bamboo Cafe - בית קפה עם אוכל בריא וטרי. אחלה קפה.
מסעדת La Cucina - מסעדה איטלקית מעולה אבל גם יקרה.
מסעדת Bajo Taco - מסעדה טובה עם אוכל מקסיקני.
מסעדת Molas Cafe - אוכל טוב לאורך כל היום. יש בריכה יפה להסתלבט ולנוח.
הגעה:
מKuta שבאי Bali לקחנו מונית דרך Grab לשדה התעופה. לקחנו טיסת פנים לשדה התעופה באי Flores שממוקם בסמוך לעיר לLabuhan Bajo. הטיסה ערכה כשעה וחצי (עלות הטיסה 110 דולר כולל הכבודה בבטן המטוס). משדה התעופה לקחנו מונית של כ20 דקות לעיר (עלות המונית 50K).
לינה:
שם: Ataflores House, עלות: 90K ללילה לאדם בדורמס.
הוסטל מתוק כדקה הליכה מהרחוב הראשי של העיר. הבעלים הוא בחור מקומי בן 25 שגרם לנו להרגיש בבית והוא לגמריי כבש אותנו. הוא אחלה גבר והוא בנה את כל המקום לבד! יש נוף יפה מאוד למפרץ ולשקיעות. המקום נוח ומעוצב יפה.
יום 33-36 - שייט מLabuhan Bajo, Flores לLombok
:Wanua Spirit
שייט שאורך שלושה לילות ושלושה ימים וקצת. בשייט מפליגים בים יפייפיה וצלול עוברים באיים בודדים מדהימים, חופים נטושים, משנרקלים, עושים הליכות שונות בשמורת Komodo ורואים שקיעות וזריחות. בסירה יש כ30 אנשים מכל העולם אנחנו נהננו ברמות בשייט הזה, זה ללא ספק נכנס לרשימת ״high lights״ של הטיול שלנו. היה מדהים, מדהים, מדהים! זה לא לאנשים עם מחלת ים וצריך לקחת בחשבון שלפעמים יושבים שעות בין עצירה לעצירה בסירה אז צריך לאהוב להפליג ולנוח. אפשר לעשות את השייט גם בכיוון ההפוך, להתחיל בLombok. כדאי לסגור את השייט מראש אם אתם מוגבלים בזמן, אם לא אז שבוע שבועיים מראש זה מספיק. צריך להתקשר לחברה או לשלוח להם ווצאפ.
עלות - בסירה יש אופציה לישון בחדר פרטי או לישון על הדק באזור מקורה עם מזרונים על הריצפה. עלות לינה בחדר היא 3 מיליון רופיה ועלות לינה בדק היא 2.3 מיליון רופיה. אנחנו ישנו על הדק וזה היה ממש אחלה, החדרים לפחות בסירה שלנו היו קטנים וללא איוורור.
חברת השייט - יש שתי חברות שעושות את השייט הזה. החברה המוכרת נקראת Wanua. זו החברה בה אנחנו בחרנו, היא יקרה יותר אך גם יותר מומלצת וקבלה המון ביקורות מעולות. החברה השנייה נקראת Komodo Star. השייט איתם זול יותר אבל הם קבלו ביקורות פחות טובות והם לא מגיעים לRinca Island בשמורת קומודו.
אוכל ושתייה -על הסירה מקבלים שלוש ארוחות ביום וקצת נשנושים בין לבין. האוכל מאוד בסיסי ותכלס לא מדהים. כדאי להביא דברים לנשנש או אם אתם מפונקים באוכל להביא משהו יותר משביע מחטיפים. כדאי לקנות שתייה קלה ואלכוהול, יש קופסא על הסירה עם קרח שמחזיק לכל הימים.
כדורים - כדאי להביא כדורים נגד מחלת ים. לי לא היה בכלל אבל חלק מהאנשים בסירה לא הרגישו טוב.
איפה הייתי ומה עשיתי:
יום 1-
התאספות ב7:30 בנמל של Labuhan Bajo ויציאה לדרך
האי Rinca Island - אי בשמורת Komodo עם בעלי חיים מיוחדים ונוף יפה. ראינו המון דרקוני קומודו ובנוסף ראינו איילים וקופים. עשינו הליכה של כ40 דקות באי לתצפית יפה.
החוף הורוד Pink Beach - חוף ים ״ורוד״. החול לא באמת ורוד, הוא מעט ורדרד בנקודה שבה הגלים עולים על החוף ואם מסתכלים החול רואים גרגירי ורודים קטנים. רצועת החוף הקטנה נמצאת באי בודד בשמורת Komodo, משנרקלים שם ומסתלבטים.
האי Komodo Island - האי הגדול ביותר בשמורה. עשינו הליכה קצרה וראינו דרקוני קומודו, חזירי בר, איילים ועוד. היה נחמד, הרבה פחות מרשים מRinca Island.
יום 2-
טיול זריחה מPadar Island - עולים לראות זריחה ותצפית מהאי המיוחד שנמצא בשמורת Komodo. האי צר מאוד ויש בו שלושה מפרצים מדהימים.
שנירקול בManta Point - איזור שנירקול שיש סיכוי גבוהה לראות בו מנטות. אנחנו ראינו שלוש!
האי Gili Lava - עוצרים שם לשנרקל ולשחות לחוף המבודד.
יום 3-
האי Moyo Island - אי עם חוף, שנירקולים והליכה קצרה למפל יפה.
האי Gili Bola - אי בודד מהסרטים! חול לבן, אלמוגים, מים טורכיז ועצי קוקוס. מקיפים את האי בפחות מ10 דקות הליכה. ראינו הרי געש וכשירדצ הלילה ראו גם לבה!
מסיבה - עצרנו באי ל״מסיבה״. שמו רמקול ועשו מדורה אבל באמת לא צריך יותר מיזה. היתה שם אופציה לקנות בירות.
יום 4-
טיול זריחה - טיול זריחה קצרצר באי שבו עשו את המסיבה לילה לפני כן.
הגעה לLombok - הגענו לאי Lombok ומשם הסעות פזרו אותנו במקומות שונים לפי בקשתנו.
מLombok לBali - לקחנו מונית מהתחנה שהאוטובוס הוריד אותנו למעבורת המקומית שיוצאת מהעיר Lembar (עלות המונית 100K). קנינו כרטיסים למעבורת והפלגנו כ5 שעות לBali (עלות המעבורת 46K לאדם). ניתן להעביר במעבורת גם כלי רכב ואופנועים. כשהגענו לBali לקחנו מונית לעיר Kuta (עלות הרכב 300K)
לינה:
שם: Mertha Jati Hotel, עלות: 135K ללילה לחדר זוגי.
מקום בסיסי עם חדרים פרטיים, מאוורר ומים קרים מקלחת. נמצא קרוב לרחוב ראשי עם מסעדות וקניון בKuta ומרחק 10מדקות נסיעה משדה התעופה.
יום 37 - Kuta, Bali
איפה הייתי ומה עשיתי:
שוק - המון חנויות קטנות עם בגדים, תיקי קש, לוכדי חלומות, דברים לבית ועוד במחירים זולים. השוק ממוקם בין רחוב JI. Kartika Plaza לים. זה רחוב ארוך מאוד אז צריך לשאול את המקומיים בדיוק איפה השוק נמצא.
ים - קוטה יושבת על רצועת חוף שאפשר לשבת לנוח בה או ללמוד גלישה. דואר - הלכתי לדואר לנסות לשלוח חבילה לארץ. נכון לתקופה שאני הייתי לא היתה אפשרות לשלוח חבילה לארץ בכלל. לא באקספרס, לא דרך האוויר ולא דרך הים.
קולנוע - הלכנו לראות קומדיות פשע אמריקאית. שם הקולנוע הוא Cinmaxx והוא נמצא במרכז הקניות Lippo Mall (עלות כרטיס 40K).
לאכול:
בית קפה \מסעדה Kopi n Nue - ישבנו שם לארוחת בוקר וצהריים והיה ממש מעולה, אוכל וקפה טעימים. לא זול ולא יקר.
הגעה:
בתוך העיר בעיקר הלכנו וכשהתעצלנו נסענו בGrab באופנוע. לא כדאי לקחת מכונית כי יש המון פקקים.
לינה:
שם: Mertha Jati Hotel, עלות: 135K ללילה לחדר זוגי.
יום 37 - נפרדות מאינדונזיה וטסות להודו
איפה הייתי ומה עשיתי:
טסנו לניו דלהי שבהודו על הבוקר עם קונקשן במלזיה (עלות הטיסה 340 דולר כולל כבודה). יש אפשרות להחליף בשדה התעופה כסף מרופיה לדולר בדיוטי פרי. שער החליפין היה הוגן באופן מפתיע.
הגעה:
הזמנו רכב של Grab שאסף אותנו מהחדר לשדה התעופה (עלות הנסיעה 22K).
Comments